Näin keität hyviä rapuja

Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä. Vaikka rapu ei liiku, mutta se hengittää, joka näkyy kuplimisena suun reunoilla, sen voit keittää. Jos olet epävarma ravun elämisestä heitä se pois.
Tarkista että ravut ovat puhtaita, jos ne ovat likaisia etenkin vatsapuolelta, voit pestä ne esim. juuresharjalla. Meiltä ostetut ravut ovat puhtaita, koska sumputamme ne sorapohjasumpuissa, jolloin ravut pesevät itse itsensä ja pääsääntöisesti niiden suolisto on tyhjä.

Jos ravut ovat erikokoisia, lajittele isot ja pienemmät ravut eri astioihin.

Jos sinulla on esim. 10 litran kattila, voit keittää sillä n. 30 keskikokoista rapua, jolloin veden määrä on n. 7 litraa (kattilaan täytyy jättää kiehumisvaraa.) Laita tähän vesimäärään 200 g karkeaa merisuolaa, sekä 4-5 palaa sokeria ja tillinippu, mieluiten kruunutilliä joka on sidottu narulla.

Kun vesi kiehuu, voit kaataa kaikki ravut kattilaan. Jos sinulla on erikokoisia rapuja, kaada ensin isot ravut ja odota kunnes vesi kiehuu uudestaan, jonka jälkeen kaada loput ravut. Ota kattilasta kansi pois, kun vesi alkaa kiehua uudelleen, ettei rapujen sakset irtoa liian voimakkaan kiehumisen johdosta. Ravut ovat valmiita, kun ne nousevat pintaan ja selkäpanssarin ja pyrstön välinen sauma aukeaa, n. 5 minuutin kuluttua. Älä keitä rapuja liian pitkään!

Nosta sidottu tillinippu pois kattilasta ja jäähdytä kattila mahdollisimman nopeasti, esim. kylmän juoksevan veden alla, jäävedessä ym. Kun vesi rapuineen on jäähtynyt laita sinne kruunutillinippu ja anna rapujen maustua kylmässä mielellään vuorokauden.

Muistathan, että keitetty rapu on herkästi pilaantuva elintarvike, joka tulee säilyttää kylmässä ja käyttää viikon sisällä keittämisestä.

Ravulla on tikapuuhermosto, joten se voi irrottaa itse esimerkiksi saksensa tuntematta kipua, näin ollen rapujen keittäminen ei aiheuta ravuille kipuja.

rapulautanen22